SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Pukebergs Bollklubb
Fotboll

Vår klubb genom historien

Hösten 2023 startade vi ett projekt där vi ska försöka beskriva hur vår klubb utvecklats genom historien.

Detta med hjälp av lagfoton och andra bilder plus gamla protokoll mm. Viktiga är också de minnen och historier som antingen är självupplevda eller som vi i vår tur fått berättade av gamla Pukebergare.

Om ni har några gamla bilder, historier eller annat material är vi oerhört tacksamma om ni hör av er till oss. Här kommer vi lägga ut en del av bilderna efter hand men hur slutprodukten kommer se ut är för tidigt att sia om. När ni klickar på de olika decennierna ovan kommer ni till materialet. En del mtrl har vi tills vidare lagt ut under fliken dokument här på hemsidan.

Vi som främst jobbar med detta är Anders Cedmert, Christer Arvidsson och Hans Petterström. 

Vi är även tacksamma för den hjälp vi fått av Pelle Samuelsson och Bengt "Garvis" Pettersson, båda gamla Pukebergare.

Historik

Pukebergs Bollklubb bildades den 5 maj 1930. Initiativet togs av några anställda på Pukebergs Glasbruk. Den första styrelsen bestod av Einar Cedmert, Gösta Forsberg, Simon Petterson, John Karlsson samt Sverker Blomberg.

Glasbruket lät klubben disponera en åker där den första fotbollsplanen iordningställdes av medlemmarna. Detta på samma plats som den nuvarande idrottsplatsen finns.

Första matchen spelades sedan på hösten 1930 mot Nybro IK.

Några år senare började klubben också med allmän idrott och efter ytterligare tid även med boxning, gymnastik och bandy. På senare tid har även skidor och handboll funnits i klubben. Numera bedrivs endast fotboll.

I början av 70-talet insåg man i PBK att stora ungdomskullar skulle söka sig till klubben. Därför var en målsättning att öka ut Pukevallen för att kunna ta emot alla ungdomar. 1976 gjordes därför ytterligare en gräsplan. 1978 renoverades ett äldre hus, strax utanför Pukevallen, till klubblokal. 1982 byggdes en ny stenmjölsplan och 1986 byggdes ytterligare omklädningsrum. 

I stort sett allt har gjorts ideellt av medlemmar och föräldrar till ungdomarna och klubben förfogar nu över en av kommunens största idrottsanläggningar.

Nu börjar man också kunna se lite resultat rent sportsligt.
Med något undantag så låg föreningens representationslag i div 5 under hela 80 och 90 talet. År 2000 hade man ramlat ner i 6:an men sedan blev det serievinst två år i rad. Som nykomlingar kom laget tvåa i div 4 Sydöstra säsongen 2002 efter mycket bra spel. Det blev dock stopp i kvalspelet till Elitfyran och nu hoppas man i första hand bli ett stabilt div 4-lag med ett lag till största delen bestående av spelare fostrade och uppväxta i klubben. 

År 2012 halkade föreningen åter ner i div 5 där man befann sig till 2015. Satsningen på unga Pukesfostrade spelare bar nu frukt. Serieseger i div 5 Sydöstra följdes imponerande upp med serieseger även i div 4 sydöstra. På grund av omläggnig i seriesystemet blev laget kvar i div 4 även säsongen efter. 2017 blev ett mellanår då vi tillhörde div 4 Södra. 2018 forsatte framgångsagan och den 22/9-18 säkrades det historiska avancemanget till div 3 genom seger på Skyttis. Tredje seriesegern på fyra år och därmed äntligen  klart för division 3 fotboll på Pukevallen 2019. Med en fortfarande ung trupp, där merparten av spelarna fått sin utbildning i PBK blev denna debutsäong en stor framgång. Laget slutade tvåa, på kvalplats, endast en poäng efter seriesegrande IFK Karlshamn. Efter att ha slagit ut Norrköpingslaget Smedby AIS i första kvalomgång så tog säsongen slut då IFÖ Bromölla IF blev för svåra i kvalfinalens dubbelmöte. En väldigt fin bedrift där vi också passade på att slå publikrekord på Pukevallen. Hela 1028 personer såg oss besegra lokalrivalen Nybro IF den 25 maj på en solig Pukevall. 2020 fyllde föreningen 90 år. Coronapandemin gjord att året inte blev som vi hoppats och huvudfokus fick läggas utanför fotbollen. Idrottsmässigt blev det en enkelserie där vi åter lyckats knipa en andraplats som gav nytt kvalspel. Denna gång blev Smedby AIS för svåra.  2021 blev ett år där vi efter en godkänd start inte orkade fullfölja en serie, som märkt av pandemin, pågick fram till advent. Inför 2022 så orkade vi inte ladda om och en del spelare hade inte energin att satsa vidare. Laget visade kämpaglöde, men räckte inte riktigt  till och 2022 blev därför den sista säsongen i trean för denna gång. Representationslaget tar nu ny sats i division fyra och föreningen ser fram emot att ta nytt positivt avstamp inför 2023.

 
 
Våra sponsorer